در حال حاضر، صنعت تولید غذا حدود هفتاد درصد از مصرف آب شیرین جهان را به خود اختصاص داده است. در همین حال، از آنجا که بحرانهای تغییرات اقلیمی و کمبود آب رو به وخامت گذاشتهاند، بهوضوح، تهیهی غذا در آینده با شیوههای سنتی امروز بسیار دشوار خواهد بود.
این مسئله برای کشور ما که در حوزه منابع آبی شرایط نامطلوبی دارد از اهمیت زیادی برخوردار است. آمار مختلفی از میزان مصرف آب در بخش کشاورزی منتشر میشود که بین هفتاد تا نود درصد کل مصرف آب کشور متغیر است. همین نسبت برای کشوری همچون ایران که در منطقهای کمآب و کمبارش واقع شده، نشان از اهمیت کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی دارد. مسألهای که هیدروپونیک میتواند یکی از راه کار های حل آن باشد. بارزترین خصیصه کشاورزی به شیوه هیدروپونیک کاهش چشمگیر مصرف آب است.
در سیستم هیدروپونیک یا آبکشت نیازی به خاک، آفتکشها و آبهای زیرزمینی نیست و پرورش گیاه در آب انجام شده و املاح و مواد مغذی نیز به صورت کنترل شده به گیاه داده میشود. افزون بر این، در یک سیستم هیدروپونیک عواملی همچون حرارت، نور، رطوبت و حتی محلولدهی به گیاه از یک برنامه زمانبندی شده مشخص تبعیت میکند.
از قضا اقلامی که قابلیت کشت بهصورت هیدروپونیک را دارند، از نظر میزان مصرف آب پرمصرف بهشمار میروند. گونههای مختلف صیفیجات و سبزیجات ازجمله اقلامی هستند که به این شکل کشت میشود.
در این نوع کشت لازم است فردی که از تخصص و دانش کافی برخوردار است، نیازهای غذایی گیاه را اندازهگیری کرده و عناصر مختلف را به میزان مورد نیاز گیاه به آن برساند. همین ویژگی باعث میشود نتوان با رویکرد سنتی که گاهی در کشت خاکی شاهد آن هستیم، در حوزه هیدروپونیک وارد شد و فعالیت کرد.
از دیرباز نگهداری گلدانِ گیاه در آپارتمان از علاقمندی بسیاری از افراد بوده است حال آنکه به دلایل مختلف محدود شده است. از جمله دغدغه آبیاری منظم با وجود مشغله زندگی امروزه، نوردهی در آپارتمانهای کم نور و عدم اطلاع از نور، کود و میزان آبیاری مورد نیاز گیاه سبب شده است تا استفاده از این منبع آرامش بخش کمتر دردسترس باشد.
از طرفی احساس نیاز به کشت سبزیجات سالم مورد نیاز برای مصرف خانواده با وجود دغدغههایی از جمله محصولات تراریخته یا آبیاری شده با آب نامناسب یا استفاده از کود نامناسب هورمونی، دلایل مهمی برای نیاز کشت گیاه در منزل میباشد.
تسهیل کلیه موارد فوق به روش کشت در گلدان هوشمند بدون خاک با روش کشت هیدروپونیک امکان پذیر است. به طور کلی میتوان گفت که در زمینه کشت هیدروپونیک خانگی فعالیت زیادی صورت نگرفته و محصولات زیادی تولید نشده است و سرمایه گذاری زیادی صورت نگرفته است.در نتیجه میتوان در این زمینه بسیار فعالیت کرد.
محصول هدف باید گلدانی در ابعاد مناسب برای استفاده در آپارتمانهای امروزی و طراحی شده با سیستم خودکار هیدروپونیک باشد که قابلیت کشت گیاهان مورد استفاده خانوار را داشته باشد و علاوه بر این قابلیت کنترل، مدیریت و مانیتور کردن گلدان توسط نرمافزار وجود داشته باشد(اینترنت اشیا-IOT).
تیمها در این مسابقه باید ابتدا پیشنهادات خود را در قالب پورپوزالهای مسابقات فرصت و با الگوی طرح مفهومی محصول، برای دبیرخانه ارسال کنند. پس از بررسی پیشنهادات اولیه، پورپوزالهای برتر برای تکمیل پیشنهادات خود فراخوان شده و برای تیمهای برتر این مرحله شرایط ساخت نمونه اولیه فراهم میشود.
معیارهای ارزیابی محصول به شرح زیر است:
نکته بسیار مهم در طراحی این دستگاه خوکار بودن آن و کنترل و مانیتورکردن رشد گیاه توسط نرمافزار است.
عمده بازار هدف این محصول استفاده خانگی آن است. فلذا باید کشت اکثر بذرهای مورد نیاز خانوار را پوشش دهد. همچنین بایستی دغدغههای خانوادههایی که از این گلدان استفادهمیکنند مانند: آبیاری منظم، نوردهی درفضای کم نور و عدم اطلاع از نور، کود و میزان آبیاری مورد نیاز گیاه را مرتفع سازد.
ساخت این گلدان هوشمند ما را با طیف گستردهای از علوم درگیر میکند، از مکانیک سیالات، ساخت و تولید و فیزیکِ نور تا برق و کنترل و کشاورزی و مهندسی کامپیوتر و… . دانشجویانی که در حوزههای مهندسی به ویژه در رشتههای مرتبط با مکانیک، برق و کشاورزی و … تحصیل و فعالیت میکنند و دیگر علاقهمندان به موضوعات کشاورزی نوین میتوانند در این فرصت پا به عرصه بگذارند.
ثبت نام:
۱۲ بهمن ۱۳۹۹ تا ۲۰ بهمن ۱۳۹۹
از ۱۲ ام بهمن تا ۱۵ بهمن ثبتنام زودهنگام
افتتاحیه:
۱۳ اسفند ۱۳۹۹
بصورت مجازی و برخط
تبیین موضوعات:
۱۴ اسفند ۱۳۹۹ تا ۲۰ اسفند ۱۳۹۹
در قالب محتوای ویدئویی و وبینارهای برخط
طراحی مفهومی
۱۶ اسفند ۱۳۹۹ تا ۲۷ فروردین ۱۴۰۰
در این زمان محتوای آموزشهای رایگان (محتوای موضوعی)در اختیار تیمها قرار میگیرد.
ارزیابی فاز اول
۲۸ فروردین ۱۴۰۰ تا ۳ اردیبهشت ۱۴۰۰
تیمها پس از اعلام نتایج اولیه، ۳ روز برای اعتراض مهلت دارند. (اعلام نتایج نهایی:۹/۲/۱۴۰۰)
طراحی اولیه
۴ اردیبهشت ۱۴۰۰ تا ۱۰ خرداد ۱۴۰۰
تیمها در این مرحله راهبر داشته و منتوری میشوند.
ارزیابی فاز دوم
۱۰ خرداد ۱۴۰۰ تا ۱۷ خرداد ۱۴۰۰
تیمها پس از اعلام نتایج اولیه، ۲ روز برای اعتراض مهلت دارند. (اعلام نتایج نهایی:۲۱/۳/۱۴۰۰)
ساخت محصول
۱ تیر ۱۴۰۰ تا ۳۱ شهریور ۱۴۰۰
تیمهای برتر در این فاز علاوه بر دریافت گرنت ساخت، راهبری نیز میشوند.
فاز سوم
تیمها پس از گذراندن دوره توانمندسازی در مناطق، در این فاز به تهیه نمونه اولیه محصول خود میپردازند. هر تیم در این مرحله هم برای تهیه محصول راهبری(منتوری) میشوند. لازم به ذکر است طی فرآیند ساخت، تیمها موظفاند به صورت دورهای گزارش عملکرد خود را به برگزارکننده در الگویی مشخص ارائه دهند.
اختتامیه
۲۸ مهر ۱۴۰۰ تا ۳۰ مهر ۱۴۰۰
نمونه ساخته شده توسط هر تیم که الزامات خواستهشده مسابقه را دارا باشد در این مرحله به سرمایهگذاران ارائه میشود. در قالب این رویداد که در محل برگزاری اختتامیه برگزار خواهدشد، برای تیمهای برتر متناسب با مذاکراتی که تیمها با سرمایهگذاران دارند، جذب سرمایه صورت میگیرد.
در این مرحله با معرفی تیمهای برتر و تقدیر از آنها مسابقه به پایان میرسد.
1. تمامی دانشجویان و فارغالتحصیلان رشتههای فنی و مهندسی، علوم پایه و علوم پزشکی که علاقهمند به موضوعات فرصتهای مختلف رویداد باشند میتوانند در رویداد ثبتنام نمایند.
2. ثبت نام در رویداد در قالب گروههای 2 تا 5 نفره انجام میشود.
3. ثبت نام تنها به صورت اینترنتی و از طریق وب سایت رویداد به نشانی www.oppevent.ir خواهد بود.
4. بعد از پایان ثبتنام در بازه زمانی مشخصی امکان اضافه کردن اعضا به تیم وجود دارد به شرط اینکه نفرات تیم از 5 نفر بیشتر نشوند.
5. همهی شرکت کنندگان در رویداد فقط میتوانند در یک گروه عضویت داشته باشند.
6. در زمان ثبتنام گروهها موظفند سرگروه و اسم گروه خود را نیز مشخص نمایند؛ سرگروه رابط بین برگزار کنندگان رویداد و سایر اعضای گروه میباشد.
7. پس از تکمیل ثبتنام در رویداد امکان عودت وجه ثبتنام وجود ندارد.
8. زمان بندی اعلام شده رویداد در صورت صلاح دید کادر داوری و برگزاری ممکن است دستخوش تغییر شود که در این صورت به اطلاع تمام شرکت کنندگان خواهد رسید.
9. رویداد طی فاز های مختلف برگزار میشود و تیمهایی که در هر فاز امتیاز لازم را کسب کرده باشند به فاز بعدی راه پیدا خواهند کرد.
10. قضاوت هر فاز بر عهده کمیته داوری است که توسط تیم برگزاری رویداد معرفی خواهند شد.
11. فرصت اعتراض به نتایج برای همه تیمها در نظر گرفته میشود اما در معیار های داوری که از ابتدا در دفترچه راهنمای هر یک از فرصتهای رویداد اعلام میشوند تغییری ایجاد نخواهد شد.
12. طرح هایی که توسط گروهها در هر فاز ارائه میشوند باید تابع قوانین و معیارها و خواستههای تعریف شده از جانب تیم برگزارکننده رویداد باشند؛ بدیهی است طرحها و ایدههای ناقض قوانین با صلاح دید کمیته داوری از ادامه رویداد حذف خواهند شد.
13. تعیین تیمهای برتر توسط کمیته داوری رویداد صورت خواهد گرفت و جوایز نقدی و غیر نقدی که از جانب برگزار کننده اعلام شده است به تیم های برتر اعطا خواهد شد.
14. جوایز غیر نقدی که برای تیم های برتر در نظر گرفته شده نظیر شتابدهی تا ایجاد شرکت دانش بنیان و یا ارتباط با صنعت توسط تیم رویداد انجام خواهد شد اما دستیابی به نتیجه مطلوب در گرو تلاش و پشتکار تیمها است.
15. مالکیت ایدهها و طرحهایی که توسط تیمها ارائه شده است در اختیار خود تیمها میباشد.
16. در هر محور رویداد تیمهایی که به فاز ساخت محصول نمونه راه پیدا میکنند در ازای تعهد به ساخت محصول از تیم برگزاری کمک هزینه مالی متناسب با هزینه های ساخت طرح خود و همچنین سایر امکانات مورد نیاز را دریافت خواهند کرد. به عبارتی تیمهای برتر در این فاز به عنوان هستههای فناور شتابدهنده کاشف طوبی فرایندهای ساخت را دنبال خواهند کرد.
17. عمده مراحل رویداد به صورت مجازی برگزار خواهد شد اما برای تیمهایی که به کارگاههای حضوری دعوت میشوند امکانات اسکان نیز در نظر گرفته میشود.
18. ثبت نام در رویداد به معنای پذیرش تمام قوانین مسابقه و داوریها توسط گروههای شرکت کننده میباشد.
19. تمامی افراد شرکت کننده باید به موازین شرعی و اخلاق حرفهای پایبنده بوده و حافظ اعتبار و احترام گروه خود و سایر گروههای شرکت کننده باشند.
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت کاشف میباشد.