دستگاه چیپس ساز خانگی
مقدمه
صنعت لوازمخانگی یکی از صنایع فعال در عرصه اقتصاد جهان به شمار میرود. این صنعت به این دلیل اهمیت دارد که با صنایع بسیاری در ارتباط است. حیات این صنعت و گسترش آن، با توجه به جنبههای اقتصادی گسترده آن از قبیل اشتغال و ایجاد ارزش افزوده، میتواند برای هر کشوری از جمله اهداف مهم باشد. گردش مالی سالانه این صنعت در ایران، به طور میانگین هشت میلیارد دلار برآورد میشود که چهار میلیارد دلار آن به لوازمخانگی انرژیبر و بقیه به ظروف، سرویس غذاخوری و لوازم ریز آشپزخانه مربوط است.
صنعت لوازمخانگی ایران، امکانات بالقوهای را برای تولیــــد و ارتقای کیفیت، علاوه بر استانداردسازی در همه زمینهها دارد. سرمایهگذاریهای خوبی در این باره صورت گرفته است و واحدهای بزرگ تولیدی مشغول به کار شدهاند. در این میان، بومیسازی و نوآوری تولیدات لوازم خانگی باید دربرگیرنده دو اولویت، یکی همراهی با فنآوری روز جهان و دیگری هماهنگی مصنوعات با اقلیم منطقه باشد.
شرکتهای فعال در این حوزه با پیشرفت فناوری به دنبال نوآوری در لوازم آشپزخانه و محصولات خانگی بوده و در تلاش هستند که بهترین امکانات را در لوازم خود به کار بگیرند تا بتوانند رضایت مشتریان را جلب کنند و نیز افراد جدیدی را ترغیب به خرید لوازم با کیفیت خود کنند.
شرح نیاز
امروزه مضرات برخی مواد غذایی مانند سوسیس، کالباس، چیپس و … بر خلاف طعم خوشمزه آنها بر کسی پوشیده نیست. طعم این گونه خوراکیها مشتریهای بسیار زیادی دارد. همچنین کمپانیهای تولید این مواد غذایی آنقدر بزرگ و قدرتمند شدهاند که قادرند با ابزارهای گوناگون این مواد را سالم و بسیار با کیفیت نشان دهند. علاوه بر مواد مضری که برای تولید بیشتر این گونه خوراکیها استفاده میشود، در مراحل تولید برخی از آنها نیز مانند چیپس از روشهای نامناسبی استفاده میشود. بهترین راه حل برای استفاده از این گونه خوراکیها، تولید آنها در خانه و با مواد با کیفیت است. ولی روشهای سخت و پیچیده تولید، خانوادهها را از تولید این خوراکیها در منزل منصرف میکند.
بازار جهانی چیپس
طبق جدیدترین گزارش روندهای جهانی، اندازه بازار جهانی چیپس سیب زمینی در سال ۲۰۱۸ به ۲۹ میلیارد دلار آمریکا رسیده است. همچنین انتظار میرود که بازار جهانی خرید چیپس سیب زمینی با توجه به افزایش تقاضا برای محصولات میان وعده در آینده بسیار رقابتی باشد.
خلاصه بازار فروش چیپس سیب زمینی
چیپس محصولی است که، ماده اولیه آن ورقهای بسیار بسیار نازک سیبزمینی به همراه مقداری ادویه است، که به همراه روغن سرخ میشوند، اما امروزه به دلیل مضرات این محصول چرب و خوش طعم، گرایش افراد به تولید چیپس خانگی در برابر چیپسهای صنعتی و کارخانهای رو به افزایش است.
مضرات چیپسهای کارخانه ای
این اسنکها را بسیاری از افراد در سراسر دنیا مصرف کرده و در مهمانیها و مراسم مختلف مصرف میکنند، اما همه آنها از مضرات آن و تاثیری که روی سلامت میگذارند مطلع نیستند. از جمله ضررهای چیپسهای کارخانهای میتوان به:
- اضافه وزن،
- ارزش غذایی پایین،
- افزایش فشار خون،
- افزایش ابتلا به سرطان و
- علاوه بر این میتوان به اعتیادآور بودن این چیپسها اشاره کرد!
از آنجا که صنعت لوازم خانگی از جمله بزرگترین صنایع، چه ازلحاظ حجم تولیدات و چه گردش اقتصادی است و مستقیما با زندگی تمام افراد جامعه در ارتباط است، توجه ویژهای را میطلبد. دستگاهی که اکنون به شرح آن میپردازیم شامل چندین فرآیند مختلف است که همگی در صنعت لوازم خانگی کاربرد گستردهای دارند، لذا حرکت به سمت ساخت این محصول فتح بابی جهت ورود به این صنعت بزرگ خواهد بود.
تعریف مسأله
این ایده مطرح میشود که میتوان دستگاهی در ابعاد کوچک و معقول برای لوازم خانگی رومیزی، طراحی و تولید کرد که با قراردادن سیبزمینی پوستکنده در آن پس از مدت زمان کوتاهی چیپس با کیفیت و ماندگاری بالا تحویل دهد.
محصول هدف ما باید ابتدا فرآیند اسلایسکردن سیبزمینی پوستکنده را به صورت تمام خودکار انجام دهد و سپس بدون دخالت دست، برشها را وارد محفظه سرخ کن نماید، و پس از اضافه کردن ادویهها و طعمدهندههای دلخواه مصرف کننده، برشهای نازک سیبزمینی را بگونهای سرخ کرده که کمترین میزان روغن را مصرف نماید و در نهایت چیپس آماده شده را تحویل دهد. این فرآیندها باید در کمترین زمان ممکن صورت پذیرد.
حتی میتوان ویژگیهایی همچون قابلیت تعیین نوع چیپس(خلالی/حلقوی) و قابلیتها پوستکندن سیبزمینی و … را به محصول اضافه کرد که به صورت اقدامات امتیازی لحاظ خواهند شد.
تیمها در این مسابقه باید ابتدا پیشنهادات خود را در قالب پورپوزالهای مسابقات فرصت و با الگوی طرح مفهومی محصول، برای دبیرخانه ارسال کنند. پس از بررسی پیشنهادات اولیه، پورپوزالهای برتر برای تکمیل پیشنهادات خود فراخوان شده و برای تیمهای برتر این مرحله شرایط ساخت نمونه اولیه فراهم میشود.
معیارهای شایستگی محصول
معیارهای ارزیابی محصول به شرح زیر است:
- ابعاد و وزن محصول
- کیفیت غذایی چیپس
- میزان روغن مصرفی محصول
- طعم و بو
- ماندگاری چیپس
- تردی و….
- قابلیتهای خلاقانه
- کیفیت محصول
- قیمت نهایی محصول
نکته بسیار مهم در طراحی این دستگاه تمام اتوماتیک بودن آن و کیفیت غذایی چیپس است. همچنین میزان رطوبت و روغن جذب شده چیپس باید به گونهای باشد که چیپس سرخشده توسط نمونه اولیه دستگاه، قابلیت ماندگاری حداقل ۵ ساعت در فضای باز را داشتهباشد.
ویژگی | بیشینه حد قابل قبول(درصد وزنی) |
رطوبت | ۳ |
خاکستر کل | ۵/۴ |
روغن جذب شده | ۳۵ |
نمک ساده | ۱ |
ادویه و چاشنی | ۵/۱ |
ویژگیهای شیمیایی چیپس سرخ شده توسط نمونه اولیه محصول(برحسب درصد وزنی)
ضخامت هر برش چیپس | بین ۷/۰ تا ۸/۱ میلیمتر | |||||
بیشینه حد قابل قبول تکههای نامنطبق | نوع تکه | |||||
شکسته | برشته | ناهمگن | ||||
سوخته | سوختگی شدید | سبز | معیوب | |||
بیشینه حد قابل قبول | ۳۰ | ۱۰ | ۶ | ۵/۰ | ۲ | ۴ |
بیشینه حد قابل قبول مجموعه تکههای ناهمگن | ۱۰ | |||||
بیشینه حد قابل قبول مجموعه تکههای شکسته و برشته و ناهمگن | ۴۰ |
ویژگیهای فیزیکی و ظاهری چیپس سرخ شده توسط نمونه اولیه محصول(برحسب درصد وزنی)
جامعه هدف و مصرف کنندگان
مهمترین عامل رغبت مردم به خرید پاکتهای چیپس موجود در بازار، راحتی استفاده و ماندگاری بالاتر آنهاست. اگر دستگاه چیپسسازی با معیارهای مطلوب کیفیتی موجود باشد، براحتی میتواند مورد اقبال خانوادههای ایرانی قرار بگیرد. همچنین این محصول بازار جهانی خوبی را میتواند تجربه کند. عمده بازار هدف این محصول استفاده خانگی آن است.همچنین بسیاری از رستورانها و تهیه اغذیه، به منظور جلب مشتری میتوانند از این دستگاه استفاده کنند .
تخصص مورد نیاز برای ایجاد و توسعه محصول
ساخت چیپس ساز همانند سایر لوازم خانگی ما را با طیف گستردهای از علوم درگیر میکند، از مکانیک سیالات و ساخت و تولید تا برق و کنترل و صنایع غذایی. دانشجویانی که در حوزههای مهندسی به ویژه در رشتههای مرتبط با مکانیک، برق و صنایع غذایی تحصیل و فعالیت میکنند میتوانند در حوزه ساخت دستگاه چیپس ساز پا به عرصه بگذارند.